Játszóterek tavaszi átvizsgálása

A tavasz megállíthatatlanul közeledik. Reggel madárdalra ébredünk, és az estéink is egyre hosszabbodnak. Gyerekeinket is egyre nehezebben tartjuk bent a házban, legszívesebben újra birtokba vennék a téli álmából éppen csak ébredő kertet és annak eszközeit. Azonban mielőtt újra kezdődne a játék, érdemes alapos felülvizsgálat alá venni játszótereinket, ezáltal jelentősen meghosszabbítva élettartamukat. Az alábbiakban lépésről lépésre végignézzük az elvégzendő feladatokat.

Karbantartás

Fa alkatrészek

Vizsgáljuk meg, van-e repedés vagy más egyéb szerkezeti elváltozás a faanyagon. A nagyobb repedéseket érdemes fatapasszal kikenni, majd a kész felületet lecsiszolni. Amennyiben szükséges, kezeljük le a faanyagot fakonzerváló szerrel. Ehhez a feladathoz Milesi kültéri vékony lazúrt használjunk. Soha ne használjunk olyan festéket, amely a gyermekek egészségére veszélyes lehet, vagy csúszós felületet eredményez.

Vasalatok

Ellenőrizzük, hogy minden vasalat feszes-e. Azonban a túlfeszítéstől óvakodjunk, ugyanis a túlfeszített vasalat összeroppantja a fa rostjait, mely a deszka repedéséhez vezethet. Nézzük át az összes vasalatot, hintakampót, földhorgonyt, hogy nem rozsdásodnak-e, mert ez nagyban befolyásolhatja a teherbíró képességüket. Ha bármi eltérést észlelünk, cseréljük le az elhasználódott alkatrészt.  A játékot rögzítő földhorgonyok stabilitását is nézzük meg. A kilazult elemeket szükség esetén helyezzük át.

Tartozékok: hinták, kötelek, csúszdák

A kötelek, hinták épségét úgy ellenőrizhetjük, hogy erősen megrángatjuk az ülőkét, illetve testsúlyunkkal ránehezedünk az ülőkére néhány másodpercig. Az ellenőrzést testsúlytól függően óvatosan végezzük, nehogy túlterheljük az eszközöket! A kapaszkodók, távcsövek, telefonok, és minden egyéb műanyag kiegészítő esetén is végezzünk egy gyors szemlét. Amennyiben törött, sérült eszközt találunk, próbáljuk meg kijavítani vagy cseréljük ki. Nézzük meg, hogy a csúszda és a torony csatlakozásánál nincsenek-e olyan rések, amikbe pl. a gyerekek ruháiról lelógó zsinórok beszorulhatnak. Minden műanyag eszközt lehet tisztítani meleg vízzel és lágy tisztítószerrel. A nagymértékben szennyezett csúszdát magasnyomású mosóval tisztíthatjuk, de vigyázzunk, hogy ne károsítsuk a csúszda felületét.

Egyéb területek

Az ütéscsillapító felületeket is nézzük át! Amennyiben homok vagy mulcs került a játék alá ütéscsillapítás céljából, pótoljuk az elhasználódott mennyiséget. Gumilapoknál, az igénybevétel függvényében általában 4-6 évente szükséges a karbantartás. Amennyiben a felső réteg kopni, morzsolódni kezd, egy vékony poliuretán réteg felhordásával teljes körűen és gazdaságosan felújítható a teljes burkolat. A játszóhomokot is ellenőrizzük, és szükség esetén tisztítsuk ki belőle a tél hordalékát. Az elhasználódott mennyiséget pótoljuk, és a macskaháló felhelyezéséről se feledkezzünk meg. Amennyiben teljes vízmentességet szeretnénk elérni a homokozóban, készítsünk rá fatetőt. A játékkal harmonizáló alapanyagokat beszerezhetik üzleteinkben, illetve igény esetén kivitelezést is vállalunk.  Nézzük át a játék környezetét is! Legyünk figyelemmel az esési távolságon belül elhelyezkedő minden növényre és tárgyra; szükség esetén távolítsuk el a behajló faágakat, ruhaszárító kötelet vagy bármi egyéb tárgyat, ami sérülést okozhat.

A Jungle Gym tornyok minden kiegészítője, kezdve a felhúzható vödörtől, a távcsövön át, egészen a földhorgonyokig külön-külön is megvásárolható,  így pótlás, vagy továbbfejlesztés esetén csak a szükséges eszközt kell beszerezni. Ha mindezeket megtettük, a szükséges javításokat elvégeztük, következhet az önfeledt, vidám játék. Ehhez kívánunk sok örömet és balesetmentes nyarat!